Nie bez przyczyny mówi się, że nowe miejsca najlepiej poznawać poprzez poznawanie lokalnej kuchni. Jest jednak wiele takich miejsc, które mimo rajskich widoków i cudownego klimatu, swoimi potrawami mogą odstraszać. Czy warto zrażać się do egzotycznych specjałów? Lepiej nie, jeśli chcemy przekonać się jak smaczna może być ośmiornica.

Przysmak Iberyjczyków
Choć u Polaka myśl o skosztowaniu macek ośmiornicy nie koniecznie będzie wywoływać przyjemne odczucia, dla rodowitego Hiszpana będzie to obietnica wspaniałej uczty. Pulpo to tradycyjna hiszpańska przystawka, doceniana przez smakoszy na całym świecie. Danie przyrządzane jest według specjalnej receptury na festynach, a każdego roku na początku sierpnia w ramach święta ośmiornicy Hiszpanie gotują setki kilogramów pulpo i karmią nią gości. Będąc w Hiszpanii warto skusić się na ten smakołyk, gdyż właśnie tam przyrządza się go po mistrzowsku.
Sekrety pulpo

Wbrew pozorom, mięso ośmiornicy nie ma rybiego posmaku. Chętnie jedzą je dzieci i osoby nie gustujące w rybich daniach. Aby przekonać się jak smakuje, nie musimy jechać do Hiszpanii. W Polsce ośmiornica jest dość łatwo dostępna, ale aby smakowała naprawdę dobrze, warto najpierw poznać kilka kulinarnych sztuczek. Dzięki nim dowiemy się co zrobić, aby mięso ośmiornicy było delikatne i kruche oraz dlaczego do gotującej się ośmiornicy nie warto wrzucać korków od wina.
Ośmiornica króluje w wielu kuchniach świata, również w Chorwacji.
Komu marzy się skosztowanie ośmiornicy na jej uroczystym święcie, do hiszpańskiej Ourense powinien wybrać się już 10 sierpnia, a o tym jak prawidłowo przyrządzić ośmiornicę można przeczytać tutaj: https://www.makro.pl/swiat-produktow/makro-inspiracje/ryby-owoce-morza/pulpo-osmiornica
zdjęcie główne: www.tradicionesyfiestas.com
You must be logged in to post a comment.