Biegunka podróżnych i dolegliwości żołądkowo-jelitowo to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych w czasie podróży. Choć zwykle przykre objawy mijają same po kilku dniach, nikt z nas nie chciałby tracić cennego czasu na urlopie.
Biegunka podróżnych pojawia się szczególnie często podczas wyjazdów do krajów Azji, Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej, choć nie tylko tam. Osoby o wrażliwym układzie pokarmowej i słabszej odporności muszą na nią uważać nawet w niektórych krajach europejskich o ciepłym klimacie, np. Chorwacji.
Nawet jeśli nie wyjeżdżamy daleko, warto przestrzegać kilku zasad, które pomogą zapobiec biegunce podróżnych i innym zakażeniom układu pokarmowego.
- Owoce i warzywa trzeba myć, a następnie wytrzeć. W krajach tropikalnych powinno się je najpierw sparzyć, ugotować lub obrać.
- W żadnym wypadku nie powinno się spożywać niedogotowanych owoców morza, ryb i mięsa.
- Trzeba unikać jedzenia produktów, które przez kilka dni były przechowywane w temperaturze pokojowej.
- Nie pijemy wody wodociągowej.
- W egzotycznych krajach najlepiej wybierać napoje fabrycznie pakowane lub świeżo przygotowane.
- W krajach o złych warunkach sanitarnych, w miarę możliwości, najlepiej myć zęby w wodzie mineralnej lub przegotowanej.
- Trzeba szczególnie uważać na posiłki przygotowywane na straganach ulicznych.
A co jeśli dojdzie do zakażenia układu pokarmowego, które objawia się silną biegunką, bóle, brzucha, wymiotami? W takim wypadku podstawą leczenia jest nawadnianie, zwłaszcza w gorącym klimacie, oraz leki hamujące perystaltykę jelit oraz antybakteryjne. Tego typu preparaty powinny stanowić podstawowe wyposażenie apteczki podczas wyjazdu na egzotyczne wakacje. Więcej informacji o biegunce w podróży na blogu: https://roadtripbus.pl/zemsta-faraona-czyli-biegunka-podroznych/
You must be logged in to post a comment.