Znacie Polskę jak własną kieszeń, ale jesteście głodni nowych wrażeń? A może szukacie ciekawego pomysłu na atrakcyjny wyjazd? Jeśli chcielibyście odkryć jakiś region na nowo, szukacie tego, co unikatowe, a do tego kochacie tradycyjne polskie jadło, dobrym pomysłem może być wyprawa na jeden z szlaków kulinarnych, np. Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki.
Trzy trasy dla smakoszy
W skład kulinarnego szlaku Podkarpacia wchodzą trzy trasy: Bieszczadzka, Beskidzko-Pogórzańska i Północna. Łącznie na turystów czeka aż 40 obiektów, takich jak: karczmy, chaty, oberże, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy, kawiarnie i wiele innych. W każdym z tych miejsc możemy spróbować wyśmienitych, tradycyjnych specjałów regionu, a trzeba przyznać, że Podkarpacie jak mało który region może poszczycić się bogatym dorobkiem kulinarnym.
Jak smakują proziaki?
Przez wieki był to obszar mieszania się różnych wpływów etnicznych. Obok siebie mieszkali Polacy, Wołosi, Bojkowie, Łemkowie i Żydzi, a każda z tych nacji wnosiła swoje własne kulinarne inspiracje. Kuchnię regionu dodatkowo wzbogaca oddziaływanie austriacko-węgierskie z okresu zaborów, dzięki czemu tutejsze potrawy są wyjątkowe i bardzo różnorodne. Podróżując kulinarnym trasami możemy dowiedzieć się jak smakują hołyszki, wareniki, proziaki, skosztować wykwintnych potraw kuchni staropolskiej, jak np. kotleciki z jelenia namoczone w wiśniówce z dodatkiem słonecznika czy golonka pałacowa pieczona w piwie i miodzie oraz prostej i bardzo smacznej kuchni chłopskiej – hreczanyków, knyszy i krężołków. Na szlaku nie brakuje także pysznych deserów, a wszystko zrobione jest ze świeżych, regionalnych składników.
Zdjęcie główne: www.doradcasmaku.pl
You must be logged in to post a comment.