Cała Polska kieruje się te strony, gdy ma ochotę rzucić wszystko i znaleźć się na końcu świata, ale oprócz spokoju i rozległych pustych przestrzeni w Bieszczadach warto zakosztować ciekawych potraw lokalnej kuchni. Jest to kolejny ślad istniejącej kiedyś na tych terenach mieszanki narodów, która przez wieki kształtowała kulturę tego zakątka Europy.
Zdaniem niektórych znawców tematu nie istnieje kuchnia bieszczadzka. W każdym razie potraw tergo regionu nie należy określać jednym terminem, ponieważ ukształtowały ją różnorodne wpływy. Obecność Bojków i Łemków, Żydów, Polaków, chłopów, mieszkańców miast oraz bliskość granic z Węgrami i Słowacją – to wszystko sprawiło, że w kuchni regionalnej Bieszczadów można odnaleźć dania typowe dla naszych wschodnich sąsiadów, potrawy galicyjskie, karpackie. Warto przy tym pamiętać, że na specyfikę tutejszej kuchni wpływ miał także górski klimat i warunki naturalne, dzięki którym jest ona sycąca i prosta.
Zainspiruj się kuchnią prosto z Bieszczad!
Najlepszą kopalnią wiedzy o kuchni regionalnej są gospodarze obiektów agroturystycznych i sami mieszkańcy Bieszczadów, od których można poznać przepisy na takie oto potrawy, które bez problemu można przygotować samemu w domu:
kwaśnica – zupa zacierkowa z kwaszonej kapusty,
maczanka – zupa zacierkowa z na mleku z dodatkiem bryndzy, wędliny,
proziaki – placki z mąki i sody oczyszczonej,
knysze – pierogi z ciasta na proziaki i farszem z kaszy gryczanej z dodatkami,
fuczki – placki z dodatkiem kiszonej kapusty.
Tradycyjnych potraw regionalnych w Bieszczadach warto także spróbować w bieszczadzkich karczmach i restauracjach. Co prawda, wiele z nich przeszło już pewną ewolucję, ale wciąż są to potrawy odrębne dla tego regionu.
You must be logged in to post a comment.