Sezon grillowy rozpoczął się na dobre, i to nie tylko w ogródkach i na działkach, ale także na biwakach i kempingach. Co najlepiej wrzucić na ruszt, aby smakowało wszystkim i było łatwe do przygotowania w każdych warunkach?
O tym, że Polacy kochają grilla chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Uwielbiamy grillować w ogródkach i na działkach, a odkąd pojawiły się nowoczesne, łatwe w transporcie grille turystyczne, także na kempingach, biwakach i piknikach. Jeśli w tym roku zamierzacie korzystać z uroków grillowania na wakacyjnym wyjeździe, oto 5 pomysłów na dania z grilla, które sprawdzą się niezależnie od okoliczności.
- Kiełbaski z grilla – absolutna podstawa, niby banalne, a jednak bez nich trudno wyobrazić sobie prawdziwą grillową ucztę. Jeśli chcecie trochę urozmaicić grillowe menu, zamiast zwykłej kiełbasy możecie wybrać białą, frankfurterki albo pepperoni.
- Karkówka – ten rodzaj mięsa doskonale sprawdza się na ruszcie – jest krucha, soczysta i ma wyrazisty smak. Karkówkę, podobnie jak inne mięsa na grilla, można kupić w gotowej marynacie albo zrobić ją samodzielnie z mieszanki ulubionych przypraw i oliwy z oliwek.
- Szaszłyki – potrawa, która pozwala na najwięcej twórczej inwencji. Na patyczek można nadziać niemal wszystko, ale najbardziej kultowe połączenie to kawałki mięsa wieprzowego, cebuli i papryki.
- Skrzydełka z kurczaka – dobrze przyprawione, szybkie i wygodne w przygotowaniu skrzydełka z kurczaka to idealna przekąska z grilla, która posmakuje każdemu.
- Grillowane warzywa – dania z grilla na ogół są dość ciężkostrawne, dlatego na ruszcie nie powinno zabraknąć grillowanych warzyw. Ziemniaki, cukinia, papryka, szparagi, papryka nadają się do tego doskonale – przed pieczeniem warto je zanurzyć w marynacie.
You must be logged in to post a comment.