Pizza nie tylko po włosku

Pizza to wspólna nazwa dania, które ma dziś niezliczoną liczbę wersji na każdym kontynencie. Jak powszechnie wiadomo oryginalna pizza wywodzi się z Włoch, ale w innych zakątkach świata placki pokryte różnego rodzaju dodatkami są znane już od starożytności.

pizza

Choć dziś raczej nikt nie ośmieliłby się podważyć włoskich korzeni pizzy, warto wiedzieć, że podobne potrawy wymyślano na całym świecie. Jeśli kiedykolwiek zdarzy wam się trafić do Japonii, spróbujcie Okonomiyaki. Nazwa tego dania oznacza „smaż, co lubisz”, ale najczęściej na naleśnikowym cieście znajdują się warzywa, ryby i owoce morza.

pizza
fot. national-geographic.pl

Tarte flambée albo po niemiecku flammekueche to danie najbardziej przypominające pizzę, ale wywodzące się pogranicza francusko-niemieckiego. Jak przystało na danie z regionu o surowszym klimacie, jest połączeniem ciasta chlebowego, śmietany, cebuli i boczku.

pizza
fot. national-geographic.pl

Coca to tradycyjna „pizza” z Katalonii. Co ciekawe, występuje w kilku wariantach: słonym – z warzywami, serem, mięsem, orzechami, rybami i owocami morza oraz słodkiej z kandyzowanymi owocami. Coca może także występować w formie placka z dodatkami na wierzchu lub zamkniętymi wewnątrz ciasta.

pizza
fot. national-geographic.pl
Źródło: www.national-geographic.pl
Zdjęcie główne: www.wikimedia.org