Dawna kuchnia Suwalszczyzny to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnego, swojskiego jadła. Przyrządzane tu posiłki miały pomóc przetrwać surowy suwalski klimat, w tym celu wykorzystywano różne dary natury, a przede wszystkim pożywne ziemniaki. Jakie są najbardziej charakterystyczne potrawy tutejszej kuchni?
Wymagający klimat górzystej, usianej lasami i jeziorami Suwalszczyny sprawił, że jej kuchnia obfituje w dania tłuste, ciężkie i proste, ale jednocześnie odznaczające się wyjątkowym smakiem. Podstawę kuchni tego regionu stanowią: ziemniaki, mięso, chleb razowy, mleko, owoce, warzywa i miód. Choć składniki nie wydają się skomplikowane, suwalskim gospodyniom udało się z nich stworzyć słynne na cały kraj rarytasy.
Kartacze to na Suwalszczyźnie i Litwie tradycyjne danie obiadowe. Kartacze to duże (10-12 cm) kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ugotowane podaje się ze skwarkami i cebulą. Danie jest bardzo pożywne – w więkoszości restauracji serwujących tradycyjną kuchnię regionalną można zamówić pół porcji.
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie, które pod różnymi nazwami możemy spotkać w całej północno-wschodniej Polsce. Ten pyszny słony wypiek z dodatkiem skwarek z boczku lub słoniny można podawać z maślanką, zsiadłym mlekiem lub śmietaną.
Kiszka ziemniaczana to kolejne danie z ziemniaków, w tym przypadku ukrytych w jelicie wieprzowym i upieczonym w piecu lub piekarniku. Miłośnicy ziemniaczanych dań regionu powinni udać się do Supraśla, gdzie na przełomie maja i czerwca odbywają się coroczne mistrzostwa w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.
Mrowisko to obok szerzej znanego sękacza tradycyjny słodki wypiek regionu. Składa się z nakładających się na siebie płatów ciasta oblanego miodem i posypanego miodem i rodzynkami. Wypiek przypominający kopiec pokryty mrówkami jest na Suwalszczyźnie ozdobą świątycznych stołów i prezentem, ofiarowanym przy różnych okazajch.
Źródło: www.sot.suwalszczyzna.eu
You must be logged in to post a comment.