Wraz z falą letnich upałów rozpoczyna się sezon na lody – ulubiony sposób na ochłodzenie dzieci i dorosłych, znany już w starożytnym Rzymie. Gdy z nieba leje się żar, lody na patyku cieszą tak samo jak najbardziej wykwintny deser lodowy. Jeśli jednak w tym roku wybieracie się na wakacje za granicą, sprawdźcie które kraje słyną ze szczególnie smacznych, tradycyjnie wytwarzanych lodów.
Najlepsze włoskie
Powszechnie uważa się, że do Europy lody sprowadził włoski odkrywca Marco Polo, a w 1690 r. w Italii sporządzono pierwszy w historii traktat z przepisami na lody. Nic więc dziwnego, że to właśnie lody produkowane przez Włochów są uznawane za jedne z najlepszych na świecie. W Italii lody produkuje się wyłącznie z naturalnych składników: jaj, pełnego mleka, cukru i dodatków smakowych, choć w porównaniu do lodów z innych krajów są mniej tłuste. Nakłada się je łopatkami, a podaje podobnie jak u nas – w kubeczku lub wafelku. Warto wspomnieć, że we Włoszech można wybierać wśród kilkuset smaków lodów, np. serowych lub marchewkowych.
Ciągnące i smażone
Choć w każdym kraju tradycyjnie wyrabiane lody smakują nieco inaczej, są takie miejsce, gdzie zarówno sposób wytwarzania, jak i smak lodów może nam się wydać całkowicie egzotyczny. Lody w Turcji (dondurma) znane są od czasów starożytnych. Dzięki dodatkowi dwóch naturalnych składników – żywicy z drzewa mastyksowego i uzyskiwanej z bulw orchidei mąki salep – lody dondurma są bardze gęste i ciągnące. W Grecji także możemy spróbować ciągnących lodów z żywicą oraz dodatkiem tartego ciasta filo, figami i oliwą z oliwek. Ciekawostką dla wielbicieli lodów będą również tamtejsze lody wytwarzone z wina deserowego. Jeśli wybieracie się do Meksyku, musicie koniecznie spróbować lodów… smażonych. W Meksyku gałkę lodów obtacza się w jajku i panieruje, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Popularnością cieszą się tam także lody zawiniętę w tortillę. Lody szczególną miłością darzą mieszkańcy Japonii. Japończycy uwielbiają próbować najdziwniejszych smaków, jak choćby lodów o smaku kurczaka w sosie sojowym, czy wołowego ozora, jednak do ulubionych należą te o smaku kwiatów kwitnącej wiśni.
Źródło: www.lodyna100sposobow.pl
You must be logged in to post a comment.