Kraina Wąwozów Lessowych to urokliwe tereny zachodniego zakątka Lubelszczyzny z najbardziej znanymi miejscowościami w regionie: Nałęczowem, Kazimierzem Dolnym i Puławami. Na szlaku wąwozów można nie tylko podziwiać niezwykłe wytwory natury, ale także smakować przepysznych potraw kuchni lubelskiej.
Każdy region Polski słynie z typowych dla siebie potraw. Wiadomo, że nad morzem najwyborniej smakuje świeża ryba, w Wielkopolsce skosztujemy dań związanych z kuchnią niemiecką, w dawnej Galicji z austriacką, a górale nie mają sobie równych w produkcji owczych serków i przyrządzaniu jagnięciny. Czego można spróbować podczas pobytu na Lubelszczyźnie?
Kuchnia lubelska nie jest znana tak, jak góralska czy śląska, ale jest pewne, że kto spróbuje jej potraw, zapamięta ją na długo i zechce wracać do jej smaków. Potrawy z Lubelszczyzny są proste, opierają się na kaszy i mące. Z drugiej strony smaku dodają im dodatki z naturalnych bogactw regionu: miodu, warzyw, grzybów.
Lubelskie to kolebka pierogów i tylko tutaj można och spróbować w tak wielu odmianach: z kozim serem, rybą, kaszą. Region przez stulecia słynął z produkcji pysznych nalewek. Charakterystyczne było też przenikanie smaków z kuchni dworskich do prostych gospodarstw. Stąd zamiłowanie dawnych mieszkańców Lubelszczyzny do łączenia mięsa i owoców oraz innych wykwintnych smaków.
Tradycyjnych, autentycznych dań tej części Polski można spróbować na Szlaku Smaków Krainy Wąwozów Lessowych. Lokale gastronomiczne oznaczone tym szyldem serwują najprawdziwsze dania kuchni lubelskiej, atrakcje nie mniejsze niż kazimierskie kamieniczki czy wille Nałęczowa.
You must be logged in to post a comment.