Spośród wielu kuchni z całego świata kuchnia włoska bez wątpienia podbiła serca wszystkich Polaków. Da się to dostrzec zwłaszcza od momentu, gdy spopularyzowało się w naszym kraju tak zwane „jedzenie na mieście”. Chętnie spotykamy się w restauracjach na lunchu, obiedzie czy kolacji w celach towarzyskich lub biznesowych. Faworytem są oczywiście restauracje włoskie. Dlaczego Polacy tak uwielbiają kuchnię włoską?
Kuchnia włoska w Polsce – kiedy się pojawiła?
Moda na odtwarzanie tradycyjnych kuchni innych rejonów świata wzięła się ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie Amerykanie nadali rozgłos wielu potrawom, które w swoich rodzimych miejscowościach były często niedoceniane lub wręcz traktowane jako posiłek dla osób biednych. Świetnym tego przykładem jest pizza pochodząca z Neapolu. Świat usłyszał o niej dopiero, gdy zachwycili się nią właśnie Amerykanie. Powstała zresztą amerykańska odmiana pizzy, na grubym cieście i z wieloma dodatkami, która początkowo była bardziej popularna niż pizza włoska. Potrzeba było czasu, aby ludzie odkryli jak smakują prawdziwe Włochy. Ale gdy już to odkryli, okazało się, że kuchnia włoska smakuje doskonale. Jeśli chodzi o Polaków, jeszcze do niedawna nie byliśmy narodem podróżującym po świecie. Mogło to wynikać z wysokości naszych zarobków, a może też trochę z mentalności – cóż, w większości przypadków jesteśmy domatorami. Dlatego kuchnie z innych rejonów dostępne na wyciągnięcie ręki w osiedlowych restauracjach to był doskonały sposób na poczucie klimatu tych rejonów, na podróżowanie poprzez smaki. I właśnie tak popularności nabrała szczególnie kuchnia włoska.
Za co kochamy kuchnię włoską?
Kuchnia włoska uwielbiana jest na całym świecie za jej świeżość, lekkość i bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. Choć przygotowanie włoskich dań wydaje się stosunkowo proste i nie wymaga użycia wielu produktów, jej sekret tkwi w odpowiednim doborze tych składników, i przyrządzeniu w taki sposób, by wzajemnie wydobyły z siebie niepowtarzalny smak i aromat. Ci ciekawe, potraw kuchni włoskiej nie można przyrządzać z wyprzedzeniem. Smakują najlepiej tuż po przygotowaniu, wyłącznie ze świeżych składników. Polacy szczególnie przepadają za pizzą, ale także za makaronami. Może wynikać to z faktu, iż makaron to produkt popularny także w tradycyjnej polskiej kuchni. Tymczasem kuchnia włoska wprowadza nieco koloru, nowoczesności oraz świeżych smaków, pozwalając przyrządzać pasty na wiele różnych sposobów. To świetny sposób na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Jeśli chodzi o pizzę, Polacy coraz częściej są w tej materii wybredni, szukając lokali serwujących prawdziwie włoską pizzę, najlepiej przygotowywaną przez Włocha oraz z oryginalnych, włoskich produktów. Coraz rzadziej można nas oszukać ich spolszczoną czy zamerykanizowaną wersją. Prawdziwa włoska pizza często gości też na naszych stołach, a jej wspólne przygotowywanie stanowi fajny sposób na spędzenie czasu w
You must be logged in to post a comment.