Choć Francja słynie z wielu znakomitych produktów spożywczych, sery zajmują wśród nich czołową pozycję. Udając się w podróż szlakiem francuskich serów, można poznać wszystkie regiony Francji – każdy z nich szczyci się własną unikalną recepturą. Oto krótki przegląd charakterystycznych dla danych regionów najlepszych francuskich serów.
Normandia
Ten surowy północny region Francji to prawdziwy skarbiec znakomitych regionalnych przysmaków. Normandia słynie z wyśmienitych owoców morza, masła, śmietany i najlepszego we Francji sera camembert. Będąc w Normandii warto także spróbować ostrego sera livarot i produkowanego na calvadosie Pont l’Eveque. Najpopularniejsze wśród mieszkańców tego regionu są sery kozie, które są przez nich spożywane na cienkich grzankach.
Burgundia i Dolina Loary
Popularny centralny region Francji słynie nie tylko z romantycznych zamków i pałaców, ale także wyjątkowych specjałów. Burgundia to typowy region winiarski, ale także tutaj produkuje się sery znane na całym świecie. Crottin de Chavignol to twardy z zewnątrz i kremowy w środku kozi ser pokryty białą pleśnią, z kolei Pouligny-Saint-Pierre to najbardziej popularny i najstarszy kozi ser, od wieków produkowany w formie piramidki.
Poitou-Charentes
Zachodnia część Francji zachwyca średniowieczną architekturą, urokliwą przyrodą, łagodnym klimatem oraz… kozimi serami, które stanowią ponad 1/3 całej krajowej produkcji serów z mleka koziego. Tamtejsze sery, jak choćby delikatny Chavroux, stanowią dumę mieszkańców regionu. Są dostępne także u nas i doskonale nadają się do stworzenia wielu pysznych potraw inspirowanych kuchnią francuską, jak choćby grillowany ser z jabłkiem, cynamonem i żurawiną, czy tarta z łososiem i gruszką. Więcej przepisów na potrawy z francuskim kozim serem można znaleźć tutaj: http://chavroux.pl/grillowany-kozi-ser-z-jablkiem-cynamonem-i-zurawina/
Źródło: www.chavroux.pl
You must be logged in to post a comment.