Jedzenie na wakacjach – francuskie sery

Choć Francja słynie z wielu znakomitych produktów spożywczych, sery zajmują wśród nich czołową pozycję. Udając się w podróż szlakiem francuskich serów, można poznać wszystkie regiony Francji – każdy z nich szczyci się własną unikalną recepturą. Oto krótki przegląd charakterystycznych dla danych regionów najlepszych francuskich serów.

grillowany serNormandia
Ten surowy północny region Francji to prawdziwy skarbiec znakomitych regionalnych przysmaków. Normandia słynie z wyśmienitych owoców morza, masła, śmietany i najlepszego we Francji sera camembert. Będąc w Normandii warto także spróbować ostrego sera livarot i produkowanego na calvadosie Pont l’Eveque. Najpopularniejsze wśród mieszkańców tego regionu są sery kozie, które są przez nich spożywane na cienkich grzankach.

Burgundia i Dolina Loary
Popularny centralny region Francji słynie nie tylko z romantycznych zamków i pałaców, ale także wyjątkowych specjałów. Burgundia to typowy region winiarski, ale także tutaj produkuje się sery znane na całym świecie. Crottin de Chavignol to twardy z zewnątrz i kremowy w środku kozi ser pokryty białą pleśnią, z kolei Pouligny-Saint-Pierre to najbardziej popularny i najstarszy kozi ser, od wieków produkowany w formie piramidki.

grillowany serPoitou-Charentes
Zachodnia część Francji zachwyca średniowieczną architekturą, urokliwą przyrodą, łagodnym klimatem oraz… kozimi serami, które stanowią ponad 1/3 całej krajowej produkcji serów z mleka koziego. Tamtejsze sery, jak choćby delikatny Chavroux, stanowią dumę mieszkańców regionu. Są dostępne także u nas i doskonale nadają się do stworzenia wielu pysznych potraw inspirowanych kuchnią francuską, jak choćby grillowany ser z jabłkiem, cynamonem i  żurawiną, czy tarta z łososiem i gruszką. Więcej przepisów na potrawy z francuskim kozim serem można znaleźć tutaj: http://chavroux.pl/grillowany-kozi-ser-z-jablkiem-cynamonem-i-zurawina/

Źródło: www.chavroux.pl

Discover more from WakacjoManiak.pl

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading