Kuchnia na wakacjach to nie zawsze wykwintne specjały czy znane dania kuchni regionalnej. Każdy podróżnik prędzej czy później sięga po sprawdzone, wygodne i rzecz jasna smaczne sposoby na zaspokojenie głodu. Pasztet od lat stanowi obowiązkowy element ekwipunku w czasie podróży. Jeśli planujecie wypad w nieznane, przeczytajcie jak wybrać dobry i niedrogi pasztet.
Szlachetna potrawa
Pasztet to danie przyrządzane z jednolitej mięsnej masy, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, sera oraz jajek, bułki tartej lub mąki. Choć dziś wielu z nas kojarzy się on głównie ze smakowitym smarowidłem do kanapki, tradycyjnemu pasztetowi o wiele bliżej do szlachetnej potrawy, które gości na naszych stołach z okazji Wielkanocy. Pasztety były przyrządzane już w starożytnym Rzymie, jednak złote czasy dla tego dania nastały w XVI-wiecznej Francji. W owych czasach pasztetnicy cieszyli się prawdziwą sławą, która dotarła także do Rzeczypospolitej. Pasztet na naszych ziemiach podbił serca szlachetnie urodzonych panów do tego stopnia, że z czasem stał się tradycyjnym przysmakiem w każdym domu.
Jaki pasztet na drogę?
Choć pasztet przyrządzany z okazji świąt może występować w wielu wykwintnych odmianach, doskonale służy także jako codzienny dodatek do pieczywa. Pasztet w tej wersji przyjął się szczególnie wśród miłośników wypraw, którzy prowiant wolą nosić we własnym bagażu. Jak łatwo się domyślić, pasztet pasztetowi nierówny, dlatego jeśli w czasie wakacji zamierzamy żywić się kanapkami z tym mięsnym wyrobem, warto zaopatrzyć się w produkt dobrej jakości. Ważna jest łatwość smarowania, odpowiedni smak i niska zawartość tłuszczu. Dobry pasztet nie powinien zawierać wzmacniaczy smaku, tak jak dobrze znany, kultowy produkt marki Drosed (http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-podlaski-drobiowy/), ani sztucznych dodatków. Wbrew pozorom pasztet może być tani, smaczny, a prz tym zdrowy, dlatego warto zwracać uwagę nie tylko na jego cenę, ale także markę i skład.
Zdjęcie główne: www.winiary.pl
You must be logged in to post a comment.