Co jedzą prawdziwi górale, czyli tradycyjne potrawy góralskie

Sezon wyjazdów do górskich kurortów osiąga powoli swoje apogeum. Oprócz jazdy na nartach i kąpieli w gorących źródłach, prawdziwą atrakcją gór jest regionalna kuchnia, znana z wielu pysznych i sycących potraw. Jeśli naprawdę chcecie poznać tradycyjne góralskie jedzenie, na oscypku się nie skończy.

Kuchnia w surowych warunkach
Prawdziwa kuchnia góralska nie ma wiele wspólnego z serwowanymi na każdym rogu górskich kurortów grillowanymi oscypkami podawanymi na tekturowych talerzykach, ani tym bardziej bułką z bananem, rozsławioną swego czasu przez Adama Małysza. Tradycyjna kuchnia polskich górali jest prosta, ale bardzo treściwa. Wynika to nie tylko z uwarunkowań geograficznych i klimatycznych – w górach możliwości upraw i hodowli zwierząt gospodarskich są raczej niewielkie, ale także historycznych. W czasach przedwojennych górale w trudnej sytuacji materialnej mieli nieduży wybór składników do swego menu. Gotowane przez nich potrawy musiały być sycące i kaloryczne, ale dzięki odpowiednim przyprawom były także bardzo smaczne.

Prawdziwe, góralskie
Oczywiście, czasy się zmieniły i nie wszyscy mieszkańcy górskich regionów odżywiają tak jak ich przodkowie, z kolei karczmy oferujące jedzenie „tradycyjne” często idą na kompromis z gustami turystów. Na szczęście są jeszcze miejsca, gdzie można poznać prawdziwe góralskie potrawy, a wśród nich te najsłynniejsze: kwaśnicę, moskole, bryjkę. Jeśli w trakcie urlopu w górach zamierzacie poszaleć na stokach, te dania dostarczą nie tylko przyjemności dla podniebienia, ale także potrzebnych zapasów energii.

Discover more from WakacjoManiak.pl

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading