Od wielu lat cappuccino to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych. Delikatna mleczna pianka i wyraźny smak espresso to dla wielu amatorów kawy połączenie idealne. Jak powinno wyglądać i smakować prawdziwe włoskie cappuccino?
Odkryć cappuccino
Napojów kawowych w wielu odmianach jest dziś naprawdę dużo. Wystarczy udać się do dobrej kawiarni, aby przekonać się, że możliwości przygotowania napoju na bazie kawy ogranicza już tylko wyobraźnia baristów. Nie oznacza to jednak, że klasyczne pozycje z kawiarnianego menu są na wymarciu. Wręcz przeciwnie! Moda na picie dobrej kawy przyczyniła się do wzrostu zainteresowania klasycznymi sposobami przyrządzania napojów kawowych. Dzięki nim filiżanka cappuccino parzonego według oryginalnej receptury może być prawdziwym odkryciem.
Habit kapucyna
Jeśli chcemy przyrządzić najprawdziwsze cappuccino, warto sięgnąć do korzeni. Nazwa napoju pochodzi od brązowo-białego koloru kapturów mnichów kapucynów, co może być pewną wskazówką. Oryginalne cappuccino powinno mieć zatem orzechową barwę i białą pianę z brązową obwódką. Odpowiedni smak jest możliwy do uzyskania jedynie dzięki właściwym proporcjom kawy i mleka. Napój podajemy w filiżankach o pojemności od 150 do 180 ml, a wysokość piany powinna wynosić od 0,5 do 1,5 cm. Spienione mleko nie powinno być zbyt gorące, jego idealna temperatura to 50-55 stopni Celsjusza. W oryginalnym przepisie ważna jest także właściwa konsystencja i połysk piany, dlatego wbrew pozorom przyrządzenie tego napoju jest prawdziwą sztuką. Sposobem na dobre cappuccino w domowym zaciszu jest także gotowy napój przygotowany w ekspresie: https://www.dolce-gusto.pl/flavours/cappuccino-latte
Zdjęcie główne: www.museumwales.ac.uk
You must be logged in to post a comment.