Samodzielne przyrządzanie posiłków na wakacjach może być wygodnym, oszczędnym i zdrowym rozwiązaniem, jednak wiele zależy od tego, na czym będziemy gotować. Wybór odpowiedniej kuchenki turystycznej i garnków może sprawić, że gotowanie na urlopie będzie bezproblmowe.
Kuchenka turystyczna – na obiad w każdych warunkach
Przygotowanie gorącej zupy, jajecznicy lub po prostu kubka gorącej herbaty nie będzie proste bez kuchenki turystycznej. Te urządzenia są dziś coraz popularniejsze, a szeroki wybór kuchenek w przedziale cenowym od kilkudziesięciu do kilkuset złotych pozwoli każdemu znaleźć coś dla siebie. Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę turystyczną?
- Jeśli planujemy biwak stacjonarny, dobrym rozwiązaniem będzie zwykła butla gazowa lub kociołek na ognisko. Na piesze wędrówki, np. rajdy czy pielgrzymki, lepsze będzie urządzenie lekkie i wygodne do przenoszenia, np. palnik na kartusze gazowe.
- Wybór sprzętu zależy także od naszego menu. Jeśli potrzebujemy prostego urządzenia do zagotowania wody na zupę w proszku lub herbatę, zwykły palnik będzie wystarczający. Do przyrządznia obiadu z dwóch dań dla całej rodziny przyda się kilkupalnikowa kuchenka gazowa.
- Pewnym ograniczeniem są również koszty turystycznego sprzętu do gotowania. Tanie i lekkie urządzenia dają niewielkie możliwości kucharzenia, z kolei bardziej zaawansowany sprzęt to spory wydatek.
Garnki na wczasy – wytrzymałe i praktyczne
O ile kuchenka turystyczna powinna być prosta i lekka, garnki na których będziemy gotować w niecodziennych warunkach powinny być solidne, trwałe i jak najmniej kłopotliwe. W sklepach oferujących wyposażenie dla turystów, dostępnych jest wiele rodzajów garnków turystycznych.
- To, na co powinniśy zwrócić uwagę przede wszystkim to materiał. Aluminium jest lekkie, ale mało odporne na uszkodzenia, z kolei stal nierdzewna jest dość ciężka. Najlepszym wyborem będą garnki tytanowe, których jedyną wadą jest cena.
- Garnki przeznaczone dla turystów mają specjalne kształty zapewniające pojemność i wygodę gotowania, pomocne są także specjalne rączki i pokrywy ułatwiające operowanie garnkiem w polowych warunkach.
- W podróż nie musimy zabierać garnków turystycznych. Odpowiednie mogą być także garnki uniwersalne dobrej marki, np. zbierające znakomite opinie Philipiak, których dużą zaletą jest to, że cały obiad można ugotować korzystając z jednego palnika, z wykorzystaniem minimalnej ilości wody. Jak to możliwe można zobaczyć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=TmB5dz4KCNs
You must be logged in to post a comment.