Wczasy pod namiotem mają wiele uroku, zwłaszcza jeśli zamiast błyskawicznych zupek, na talerzach pojawiają się prawdziwe dania. Miłośnicy tradycyjnego domowego obiadu nie będą zawiedzeni: zupę i drugie danie z kotletem w roli głównej bez problemu można przygotować w warunkach polowych.
Zupa szczawiowa
Szczawiowa z własnoręcznie zebranych liści, na biwaku będzie smakować jak nigdy. Żeby ugotować pyszną zupę szczawiową (lub np. pokrzywową), trzeba wcześniej zaopatrzyć się w kostki rosołowe. Po wymieszaniu ze śmietaną i dodaniu ugotowanych na twardo jajek będzie smakować jak u mamy.
Kotlety z mielonki
Pokrojona na grube plastry mielonka panierowana w jajku i mące to alternatywa dla wielbicieli tradycyjnego, domowego mielonego. W towarzystwie ziemniaków i sałatki z dostępnych warzyw na długo zaspokoi każdy głód.
Kurczak w każdej postaci
Jeśli macie ochotę na sycący, ale nieco bardziej lekkostrawny obiad, postawcie na kurczaka. Jest łatwo dostępny pod niemal każdą szerokością geograficzną, a co najważniejsze da się go szybko przyrządzić na wiele sposobów i smakuje każdemu. Dla stęsknionych za domowym obiadem, dobrym pomysłem będą dostępne w niezliczonej ilości wersji przepisy na kurczaka z ryżem lub makaronem, do którego można dodać np. zebrane w lesie grzyby, zioła.
You must be logged in to post a comment.