Tradycyjne przysmaki Warmii i Mazur – czego warto spróbować?

Warmia i Mazury to nie tylko przepiękne jeziora, lasy i ciekawe zabytki, ale także wspaniała kuchnia regionalna. Potrawy z tego regionu przenikają wpływy polskie, niemieckie, a nawet rosyjskie, tworząc oryginalne i bardzo smaczne połączenia.

Wpływy polskie i niemieckie

fot. slowpoland.pl

Kuchnia Warmii i Mazur to mieszanka wpływów kultur, które w wyniku trwających w ciągu wieków migracji i zmian terytorialnych odcisnęły na niej swoje piętno. Choć historia stosunków polsko-niemieckich przebiegała różnie, w tradycyjnej mazursko-warmińskiej kuchni między dwoma narodami panuje zgoda. W menu tej części Polski można znaleźć zarówno typowe dla niemieckiej kuchni kiełbasy, kapustę i kluski, jak i zwyczajne polskie wędlin, zupy, zioła i przetwory mleczne.

Skarby mazurskiej przyrody na talerzu

fot. polskatradycja.pl

Drugim charakterystycznym rysem przysmaków Warmii i Mazur jest wykorzystywanie naturalnych bogactw regionu. Typowe mazurskie potrawy to przede wszystkim dania z ryb, przede wszystkim słynnych węgorzy i troci. Grzyby to także jeden ze skarbów polskiej Krainy Tysiąca Jezior – tutejsze gospodynie znają mnóstwo przepisów na pyszne dania z tych leśnych darów. W kuchni regionu nie brakuje także tradycyjnie wyrabianych serów, wśród nich szczególnie godny polecenia jest niepowtarzalny ser welski, nieprzerwanie wytwarzany tak, jak za dawnych czasów.

Których potraw trzeba koniecznie spróbować, aby poznać tradycyjny smak Warmii i Mazur?

  • Plińce z pomoćką – smażone placki ziemniaczane z twarogiem przekładane plastrem boczku.
  • Dzyndzałki – wyglądem przypominają zwykłe pierogi, ale sekret tkwi w farszu, czyli „hreće”, która składa się z kaszy gryczanej, skwarków z boczku, gęsiny lub nadzienia rybnego.
  • Farszynki mazurskie – danie przypominające krokiety z ciasta mączno-jajecznego i farszem z wieprzowiny, cebuli i czosnku.
  • Karmuszka – zupa gulaszowa z fasolą, łączy tradycje polskie (rosół, śmietana, zioła) i niemieckie (fasola, kapusta, mięso).
  • Ucha – zupa rybna lub z szyjek rakowych.

Zdjęcie główne: www.youtube.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)