Problemy trawienne w czasie urlopu – co zabrać ze sobą, aby im zapobiec

Zmiana diety, wody, upał – to wszystko sprzyja pojawieniu się różnego rodzaju problemów trawiennych, które są jedną z najczęstszych dolegliwości w czasie wakacyjnych wyjazdów.

Zaparcia, biegunka, zgaga, wzdęcia i mdłości w czasie urlopu mogą pojawić u każdego. U osób o wrażliwym układzie pokarmowym oraz dzieci wystarczy zmiana składu chemicznego wody, aby żołądek i jelita zareagowały nieprzyjemnymi objawami. Właśnie dlatego pakując wakacyjną apteczkę, warto zaopatrzyć się w odpowiednie preparaty, które uratują stan zdrowia i dobre samopoczucie podczas urlopu.

Środek wspierający pracę układu pokarmowego, zawierający roślinne składniki w naturalny sposób poprawi pracę żołądka, wątroby i jelit. Tak działa np. Hepatil Trawienie z ekstraktem z ziela karczocha, olejkiem mięty pieprzowej i ekstraktem z ostropestu plamistego.

Suszone śliwki lub kilka łyżek siemienia lnianego do jogurtu, warto spożyć już w dniu wyjazdu, a później między posiłkami na wakacjach. Pomoże to uchronić się przed jedną z najbardziej typowych dolegliwości wakacyjnych – zaparciami.

Środki rozkurczowe – warto mieć je ze sobą na wypadek pojawiania się męczących skurczów brzucha, towarzyszących m.in. zatruciu, a także silnym emocjom i stresowi, które mogą pojawić się czasie urlopu.

Preparaty hamujące biegunkę, węgiel.

Probiotyki – nieoceniona pomoc na problemy z jelitami, wywołanymi zaburzeniem mikroflory jelitowej, choć nie tylko. Probiotyki pomagają budować odporność i mają udział w profilaktyce nowotworów. Na urlop najlepiej zabrać takie, które nie wymagają przechowywania w lodówce.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)