Pierożniaki, gryczaki i cebularze, czyli tradycyjne jedzenie Lubelszczyzny

Kuchnia regionalna Lubelszczyzny uznawana jest za jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych w kraju. Łączy potrawy proste i wyrafinowane, a do tego można w niej odnaleźć liczne wpływy białoruskie i ukraińskie. Jakie inne, niepowtarzalne cechy ma kuchnia tego regionu Polski?

fot. bip.lublin.pl

Lubelszczyzna przez wieki była regionem ubogim. Doskonale widać to w jej tradycyjnej kuchni, gdzie dominują potrawy mączne, kasze, oleje, ale także dary natury: owoce, miody, grzyby i ryby. Jednocześnie trzeba pamiętać, że na ziemiach od Białej Podlaskiej po Zamość znajdowały się majątki potężnych magnatów – Zamoyskich, Sapiehów, Firlejów, Radziwiłów. Z dworów magnackich do prostej kuchni Lubelszczyzny przeniknęły wyrafinowane smaki doskonale przyrządzanych mięs, a z ziem naszych dzisiejszych wschodnich sąsiadów – Białorusinów i Ukraińców, przywędrowały pierogi. Mówiąc o tradycjach kulinarnych Lublina i okolic nie można nie wspomnieć o wpływach kuchni żydowskiej, której Lublin zawdzięcza swoje słynne cebularze.

Wybór pysznych potraw na Lubelszczyźnie jest bardzo duży, tutaj wymienię dwie charakterystyczne, a do tego bardzo smaczne, a są to: pierożniaki i gryczaki.

Pierożniaki to inaczej mówiąc pierogi, jednak w tym regionie są one bardzo charakterystyczne. Typowe pierogi Lubelszczyzny mają farsz z kaszy jaglanej i sera albo kapusty i grzybów. Tutejsze pierogi, wpisane na oficjalną listę produktów tradycyjnych, nazywa się także „parowańcami”. W poszczególnych rejonach do nadzienia pierogów dodaje się także kaszę gryczaną lub soczewicę, a latem leśne i ogrodowe owoce sezonowe i śmietanę.

fot. poznajpolske.onet.pl

O ile pierogi z Lubelszczyzny rozprzestrzeniły się na całą Polskę, gryczaki to potrawa, którą można znaleźć tylko tutaj. Gryczaki przyrządzane ze smacznego pieczonego ciasta posiadają nadzienie z kaszy gryczanej, białego sera, śmietany i masła. Podawano je na święta, przede wszystkim na stołach południowej części regionu, gdzie przyrządzano je w różnych odmianach. Gryczaków, pierożniaków i innych przepysznych dań Ziemi Lubelskiej można spróbować na jednym z licznych miejscowych festiwali kulinarnych, które odbywają się od wiosny do końca lata.

Zdjęcie główne: www.dziennikwschodni.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)