Najsmaczniejsze owoce morza – gdzie się wybrać, aby ich spróbować?

Dlaczego warto jeść owoce morza? Ponieważ są pyszne i zdrowe. A dlaczego warto próbować ich w krajach, w których występują naturalnie? Bo właśnie w tych miejscach mieszkańcy opanowali ich przyrządzanie do perfekcji.

Najlepsze kalmary – w Francji, Hiszpanii i Włoszech
W Polsce kalmary są dość łatwo dostępne, można ich także bez problemu spróbować w wielu restauracjach, jednak z pewnością nie są u nas tak popularne jak np. krewetki. Zupełnie inaczej jest we Francji, Hiszpanii czy Włoszech, gdzie dania z kalmarów należą do najlepiej znanych przysmaków. Francuzi najchętniej przyrządzają je na grillu, w postaci pieczonej, nadziewanej i w gulaszu. Słynnym daniem są kalmary w panierce, smażone na głębokim oleju, podawane z wykwintnymi sosami. Bocadillo de calamares – kalmary smażone w panierce na oliwie z oliwek w kanapce – podaje się w niezliczonych budkach i knajpkach w Hiszpanii, z kolei risotto z kalmarami, cytryną, rukolą i natką pietruszki to przepyszne danie, popularne we Włoszech.

Owoce morza – specjalność kuchni azjatyckich
Azjaci słyną z doskonałych umiejętności łączenia smaków, zwłaszcza w przypadku owoców morza. Chętni na najlepiej przyrządzone ostrygi mogą wybrać się egzotycznej Malezji. W tym zakątku Azji ostryg w najlepszym wydaniu nie trzeba szukać daleko. Omlet z ostrygami smażony na smalcu to specjalność serwowana w Malezji w ulicznych knajpkach obok innych tradycyjnych potraw z owocami morza.

Te i inne ciekawe informacje o najlepszych potrawach z owoców morza i miejscach na świecie, w który można ich spróbować znajdziecie tutaj: https://pomorska.pl/owoce-morza-na-swiecie-najlepsze-potrawy-z-owocow-morza-i-kraje-ktore-warto-odwiedzic-zeby-ich-sprobowac/ar/13627430

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)