Najlepsze garnki – które wybrać, aby gotować smacznie i zdrowo

Czy do gotowania rzeczywiście są potrzebne najlepsze garnki? Niewątpliwie to, z jakiego materiału wykonane są wykonane naczynia, w których przyrządzamy potrawy ma ogromne znaczenie, nie tylko dla zdrowia, ale i dla smaku. Przeczytaj dlaczego zakup garnków powinien być świadomą decyzją.

Zdrowe odżywianie

Moda na zdrowy styl życia to już u nas nic nowego. Rośnie liczba osób, która zaczyna uświadamiać sobie to, jak wielkie znacznie ma regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu, równowaga między pracą a życiem prywatnym, a przede wszystkim zdrowe odżywianie. Wiele uwagi poświęca się dziś kwestiom zdrowego odżywiania – unikaniu chemii, ograniczaniu soli, cukru itp. Może się wydawać, że w porównaniu ze zmuszaniem się ćwiczeń, zdrowe jedzenie, którego jest dziś pełno w sklepach, wcale nie jest trudne. Jednak często zapominamy, że aby odżywiać się naprawdę zdrowo, ważny jest nie tylko dobór odpowiednich produktów spożywczych

Ogromne znaczenie ma także to, w czym przyrządzimy jedzenie. Do tego są potrzebne solidne, wysokojakościowe garnki, wykonane z materiałów, które nie będą powodować żadnych komplikacji zdrowotnych. Czy w takim razie są naczynia, które mogą szkodzić zdrowiu? Oczywiście, że tak! Zawarte w nich trujące substancje mogą wywoływać podczas smażenia lub gotowania poważne szkody w organizmie człowieka, a do tego sprzyjać przyrządzaniu zbyt mocno przysmażonych lub tłustych potraw. Tłuste i spalone dania często nie są wynikiem braku umiejętności kulinarnych, ale odpowiednich naczyń.

Jakie garnki wybrać?

Z kolei najlepsze garnki, a więc wykonane z materiałów wysokiej jakości, umożliwiają gotowanie w zdrowy sposób, a do tego smacznie i bezpiecznie. Oczywiście kupno porządnych garnków to pewien wydatek, ale taka inwestycja z pewnością się opłaca. Zdrowie, lepsze trawienie, zgrabna sylwetka i pyszny smak jedzenie na pewno są tego warte.

Co prawda, wiele patelń i garnków pokrywa się dziś specjalnymi powłokami, a ich ceny wcale nie są wysokie. Warto jednak wiedzieć, że wystarczy rysa w tego typu powłoce, aby do jedzenia przedostawały się groźne substancje, a także drobne fragmenty powłok, które będą niedostrzegalnie się wykruszać. Trzeba pamiętać, że najlepsze garnki to zwykle niemały wydatek, jednak wystarczający na długie lata, w przeciwieństwie o tanich, szybko niszczących się garnków i patelń. Jeśli zatem od dłuższego czasu z podejrzeniem przyglądasz się swoim porysowanym naczyniom do gotowania, odważ się na ten krok i poszukaj wartościowych produktów, które będą służyć długo tobie i twojej rodzinie.

Jak znaleźć najlepsze garnki do zdrowego gotowania i które nich rzeczywiście warto kupić?

Dziś garnki wykonuje się z różnych nowoczesnych materiałów, każdy z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Aby dokonać świadomego wyboru, przed zakupem warto się z nimi dobrze zapoznać.

Garnki stalowe

Wykonane ze stali nierdzewnej, mają bardzo dobre parametry i właściwości dla zdrowia, dlatego cieszą się bardzo dużą popularnością. Mają one wiele zalet, ale dla osób ceniących zdrowy styl życia, szczególnie ważny będzie fakt, że stal nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Stal szlachetna jest bezpieczna i antyalergiczna. Najlepsze garnki stalowe nie będą powodować żadnych negatywnych skutków dla zdrowia, a do tego będą prezentować się doskonale nawet po latach użytkowania. Część z nich może posiadać dodatkowe udogodnienia, które pomagają w gotowaniu, np. miedzianą wkładkę w grubym dnie, która sprawia, że bardzo dobrze przewodzą ciepło. Wybór garnków ze stali jest dziś bardzo duży, dlatego szukając najlepszych, warto zwrócić uwagę na szczegóły, takie jak uchwyty. Najlepiej, gdy mają ergonomiczny kształt i nie nagrzewają się. Jednym z czołowych producentów produkujących patelnie i garnki ze stali szlachetnej jest marka Philipiak, o których można poczytać tutaj: philipak patelnie i najlepsze garnki.

Zalety naczyń ze stali szlachetnej: są antyalergiczne i nie wchodzą w reakcje z jedzeniem, nie rysują się od metalowych sztućców, są odporne na uszkodzenia, nadają się do płyty indukcyjnej, mogą być używane w piekarniku.
Wady: garnki stalowe bez powłoki nieprzywierającej trzeba zahartować, dość wolno się nagrzewają,

Garnki aluminiowe

To naczynia, które ze względu na kilka głośnych afer jeszcze niedawno wyrzucało się z domu. Jakiś czas temu głośno było o szkodliwości tych garnków z powodu wydzielającego się podczas gotowania aluminium.
Dziś wysokiej jakości naczynia aluminiowe są na ogół bezpieczne, a nawet praktyczne. Dzięki różnego rodzaju powłokom szkodliwe substancje nie są wydzielane nawet przy wysokiej temperaturze, co sprawia, że od pewnego czasu wracają do łask. Aluminium anodowane, pokryte specjalnymi powłokami nie przenika do żywności, dlatego można go używać bez obaw o swoje zdrowie.

Zalety garnków aluminiowych: są bardzo odporne na uszkodzenia, znakomicie przewodzą ciepło, można ich używać w piekarniku do 180 stopni.
Wady: aluminium szybko traci ciepło, nie wszystkich naczyń z tego materiału można używać na kuchenkach indukcyjnych.

Garnki żeliwne

Coraz popularniejszym, choć niestety kosztownym rodzajem garnków są garnki żeliwne, które są wyjątkowo trwałe i świetnie przewodzą ciepło. Do tego rewelacyjnie sprawdzają się przy długim gotowaniu i duszeniu. Choć żeliwo to materiał, który wymaga specjalnej pielęgnacji, nie odstrasza to fanów zdrowego gotowania, którzy dla dobra swojego i swoich bliskich na wszystko potrafią znaleźć właściwe sposoby. Dodatkowym atutem żeliwa jest fakt, że podczas gotowania wydzielają cenne dla zdrowia żelazo.
Trzeba jednak jasno powiedzieć, że garnki żeliwne, choć bardzo trwałe, dużo ważą. Za to podczas gotowania wydziela się w nich cenne dla zdrowia żelazo. Garnki żeliwne powinny zainteresować zwłaszcza osoby narażone na anemię i niedobory tego pierwiastka.
Zalety garnków żeliwnych: trwałość, bardzo dobre przewodzenie i długie utrzymywanie ciepła, można używać na płycie indukcyjnej, podczas gotowania wydzielają żelazo.
Wady: konieczność konserwacji, waga, wysoka cena.

Do wyboru są jeszcze mniej popularne, ale także zaliczane do zdrowych garnki miedziane, szklane, a nawet gliniane garnki rzymskie. Niestety, z uwagi na ich wysoką cenę i mniejszą trwałość, te nietuzinkowe rozwiązanie raczej pozostaną na uboczu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)