Naczynia turystyczne – co zabrać na kemping, biwak?

Jednym z nieodłącznych elementów kempingowego ekwipunku są naczynia i sztućce. Choć w tej roli może sprawdzić się nawet stosowany na co dzień sprzęt kuchenny, o wiele wygodniejszym i bardziej komfortowym rozwiązaniem będą naczynia turystyczne.

Czasy, w których plecak piechura obciążała toporna patelnia, a kuchenne akcesoria zajmowały znaczną część bagażu odeszły do lamusa. Dziś, naczynia i sztućce zaprojektowane z myślą o turystach i uczestnikach różnego rodzaju wypraw, odznaczają się lekkością, ergonomią i wieloma sprytnymi dodatkami, dzięki którym przyrządzanie potraw jest o wiele bardziej komfortowe i bezpieczne, a niewygody związane ze zmywaniem i transportem ograniczone do minimum.

Oto podstawowe elementy kuchennego wyposażenia w nowoczesnym wydaniu, które warto mieć ze sobą podczas biwaku, kempingu, pieszej lub rowerowej podróży.

Termos
Nowoczesne termosy, wykonane ze stali nierdzewnej, posiadają próżniową konstrukcję z podwójnymi ściankami, która gwarantuje wytrzymałość i brak wpływu na smak przechowywanego jedzenia. Szczególnie godne polecenia są termosy z szerokim otworem, ułatwiającym napełnianie i mycie, antypoślizgową powierzchnią oraz opływowym kształtem, zajmującym minimum miejsca w plecaku.

Sztućce
Dobre sztućce dla turysty powinny być wykonane z najbardziej wytrzymałych, a jednocześnie lekkich materiałów, np. ze stopu anodowanego lub tytanu. Praktycznym rozwiązaniem jest spięcie za pomocą pętelki lub karabińczyka. Kiedy liczy się każdy wolny centymetr w plecaku, może przydać się spork – połączenie łyżeczki i widelca.

Garnek/patelnia
Garnki i patelnie dla turystów muszą niewiele ważyć, a do tego być odporne na uszkodzenia mechaniczne. Najlepiej sprawdzają się naczynia wykonane z anodyzowanego aluminium lub stali nierdzewnej. Garnki mogą być wyposażone w radiator, skracający czas gotowania nawet oraz zmniejszający zużycie paliwa. Inne praktyczne elementy to trwale nabita miarka, nieprzywierająca warstwa non-stick oraz pokrywka z otworami, którą można wykorzystać jako cedzak.

Czajnik
Choć wodę na gorący napój można zagotować w zwykłym garnku, hitem dla turystów są lekkie i bardzo wytrzymałe czajniki składane, zajmujące po złożeniu minimum miejsca.

Akcesoria
Są niewielkie, ważą mało, a mogą znacznie ułatwić gotowanie i podawanie posiłków w spartańskich warunkach. Chwytak pomaga uniknąć poparzenia, a specjalna myjka turystyczna szybko zmyć brud z menażek i patelni turystycznych.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)