Ekologiczny filet z piersi kurczaka – specjalność Podlasia

Wielu z nas Podlasie kojarzy się urokliwymi krajobrazami, bliskością natury i ciszą niezmąconą zgiełkiem wielkich miast. Oczywiście, to wszystko można znaleźć na Podlasiu, ale to nie wszystko. Specjalnością jednego z najczystszych regionów Polski jest zdrowe i ekologiczne mięso drobiowe.

filet z piersi kurczaka

Jedzenie z Podlasia tradycyjne i ekologiczne

Podlasie to jedno z niewielu miejsc w Polsce, gdzie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenia wciąż odgrywają dużą rolę. Zapewne dlatego na Podlasiu wciąż można podziwiać niezmącone piękno dzikiej przyrody oraz smakować pysznych dań, przyrządzanych jak dawniej, ze zdrowych, ekologicznych składników. Naturalne surowce spożywcze są jednym ze skarbów regionu. Szczególną popularnością cieszy się podlaski drób zagrodowy, który od zwykłych kurczaków różni się nie tylko brakiem szkodliwych substancji, ale także wyraźnie lepszym smakiem.

Zdrowy, bo z zagrody

filet z piersi kurczaka

fot. zagrodowy.pl

Zagrodowe kurczaki z Podlasia mają wyjątkowo delikatne i kruche mięso o spójnej konsystencji i cienkiej skórze. Doskonale nadają się nie tylko do uwielbianych przez wszystkich filetów z kurczaka i rosołu, ale dzięki niesamowitemu aromatowi będą pasować także do bardziej wykwintnych dań. Sekret właściwości tego mięsa polega przede wszystkim na sposobie chowu kurczaków. Mają one dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, są karmione paszą rośliną wolną od GMO i antybiotyków i rosną minimum 56 dni, co zapewnia im pełnię zdrowia.

Podlasie to urzekający region, zwłaszcza dla miłośników slow life i rozwiązań zgodnych z naturą. Z pewnością warto je odwiedzić i spróbować pysznego, bezpiecznego mięsa, jednak jeśli nie macie tego w planach, nic straconego – podlaskiego kurczaka można już znaleźć w sklepach w wielu miejscowościach całej Polski.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)